El passat dia 9 de març, amb una notable assistència de públic, l’emblemàtica sala d’actes de la centenària entitat badalonina Cor de Marina, va acollir l’acte de presentació del Manifest i de constitució de l’Entesa per un gran parc litoral al Besòs.. El moviment, que neix al voltant d’un manifest, està impulsat per 28 entitats i col·lectius veïnals i ecologistes del Baix Besòs. L’escenari va estar presidit pel logo de L’ENTESA obra de l’artista badalonina Judith Themistanjioglus i la benvinguda als assistents va córrer a càrrec del Sr Francesc Cervera, president del Cor de Marina. Francesc Alfambra, d’Els Verds de Badalona, va encetar l’acte fent un repàs de l’evolució històrica i geogràfica del litoral del Besòs, de la seva Conca hidrogràfica, de les dimensions del delta, de les fluctuacions de la seva desembocadura des de Montjuïc fins al Gorg de Badalona, passant per la Llacuna de Barcelona i les sèquies de la Madriguera i de la Verneda, així com de les inundacions i desbordaments documentats. Va comentar que entre les indústries químiques i energètiques contaminants implantades al front litoral arran de l’arribada del ferrocarril calia resaltar les 10 centrals tèrmiques que des del 1913 han estat produint pluges negres i àcides per les seves emissions de SO2 que cremaven els conreus, la roba estesa, la pintura dels cotxes i els pulmons dels vilatans. Ara, juntament amb la incineradora TERSA encara resten quatre grups generadors que pertanyen a tres centrals tèrmiques: dues d’ENDESA i una altra de NATURGY. També va introduir les irregularitats en el procés administratiu del Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies (PDU3X) com el fet de que, amb un any de retard, encara no hagin contestat les al·legacions. I els escandalosos incompliments i vulneracions de les normatives urbanístiques, de protecció ambiental i d’adaptació i resiliència al canvi climàtic, com ara la construcció en zona inundable i confinada entre el ferrocarril i el domini públic de la zona marítimo-terrestre. Així com la llei de Canvi Climàtic, la Llei de Costes, la descontaminació del litoral, el desplaçament del col·lector de llevant o la declaració de BCIL de l’edifici de les Tres Xemeneies. Va concloure dient que l’objectiu del PDU3X és maximitzar les plusvàlues urbanístiques, sobre les 32 ha litorals construint 30 blocs amb 1.844 habitatges en zona inundable, en una primera atacada i de 85,4 ha en la segona, afirmant que es tractava d’una operació típica d’especulació immobiliària.
Al seu torn, Roger Hoyos, de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies de Sant Adrià, va fer una descripció de la situació actual, destacant l’herència tòxica del passat industrial recent en forma de contaminació del sòl i de l’estat de tramitació del PDU3X, que va definir com la gran amenaça que té actualment el litoral. Respecte al PDU va remarcar que no abasta només les 32 ha del litoral sinó que afecta també als polígons industrials adjacents (143 ha en total) i, per tant, és d’una importància cabdal per a tota la zona del Besòs. Que està aprovat inicialment i pròxim a presentar la versió per ser aprovat provisional i definitivament. Que la Generalitat està fent tot un seguit d’actuacions per desactivar les al·legacions, com ara rebaixar els criteris de protecció del patrimoni. Va valorar l’aprovació del PDU3X, com la “moneda de canvi”, el preu a pagar pel territori, per l’entrada de la Generalitat al Consorci del Besòs. I la proposta d’un hub audiovisual “Catalunya Mèdia City” com a fum perquè ningú sap què hi ha més enllà del nom i dels anuncis grandiloqüents. Va finalitzar recomanant no tenir pressa en la transformació urbanística (“no s’ha de fer ràpid, s’ha de fer bé”) i separar els temes dels nous usos i l’activació dels polígons, totalment desitjables, de l’especulació immobiliària que és el que s’ha de combatre.
Tot seguit Conxita Rocabayera, d’UNESCO Sant Adrià, va exposar la relació existent entre el manifest i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), concretament l’ 11 i 13 que han estat declarats com a prioritaris per l’ONU i que es refereixen a les ciutats i les comunitats sostenibles i a la lluita contra el canvi climàtic, a més, tenint en compte que aviat el 60% de la població mundial viurà en grans ciutats que representen només el 3% del territori. I va llegir una cita de l’objectiu 11: “La ràpida urbanització dona com a resultat un nombre creixent d’habitants en barris que esdevenen pobres amb infraestructures i serveis inadequats i molt sobrecarregats: tractament de residus, sanejament de les aigües, carreteres, transports… Tot això empitjora la contaminació de l’aire i el creixement urbà incontrolat”
Tot seguit Montse Ventura, d’Els Verds de Badalona, va fer la lectura del manifest i de les 28 entitats promotores. A continuació Pere Sánchez, de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies, va mostrar la pàgina web que servirà per què entitats i particulars puguin adherir-se al manifest de l’Entesa (www.parc3xemeneiesbesos.cat). També va explicar que s’havien creat comptes en les diferents xarxes socials com Twitter (@Parc3XBesos) o Instagram (@parc3xemeneiesbesos) per fer difusió de totes les accions que es duran a terme, i el canal de Youtube de l’Entesa, on es podrà trobar gravada la mateixa presentació.
Finalment al torn obert de paraules per part de diversos assistents i representants d’entitats signants del manifest, es va acordar reforçar el treball de difusió a les xarxes, activar la mobilització al carrer i anar preparant la via judicial en previsió que, malgrat la munió d’al·legacions i irregularitats del PDU, aquest sigui aprovat definitivament. Els assistents es van autoconvocat per a una propera reunió de treball tots plegats.
Moltes gràcies a les entitats promotores del manifest, moltes gràcies a tots els assistents, moltes gràcies a Víctor Bonilla per l’enregistrament de l’esdeveniment, moltes gràcies a Judith Themistanjioglus i moltes gràcies a Francesc Cervera, president del Cor de Marina, per a la seva col·laboració!